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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Caprinos e Ovinos.
Data corrente:  24/10/2003
Data da última atualização:  24/06/2016
Autoria:  MORAIS, S. M. de; BARRETO NETO, J.; FERNANDES, A. A. O.; SANTOS FILHO, J. M. dos; RONDINA, D.
Afiliação:  selene@uece.br.
Título:  Intramuscular lipid fatty acid composition in ovines of Northeastern Brazil.
Ano de publicação:  2002
Fonte/Imprenta:  Ciência Animal, Fortaleza, v. 12, n. 2, p. 93-97, 2002.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: The objective of this study was to analyze the fatty acid content of ovine meat to two different breeds, Morada Nova and UB (Undefined Breed) from Northeastern Brazil. Ovine lipid used from animals raised on a farm at Quixadá-Ceará, ribs, loin, shoulder and leg. The lipid extraction was performed by the Folch method. The fatty acid analysis was conducted by Gas Chromatography coupled with Mass Spectrometry (GC/MS). The result of the variance analysis demonstrated that these was no correlation between genetic type and cut. Analyzing the fatty acid content of each cut, these were significant changes for C 14:0; C16:1; C18:0 and C18:2 fatty acids. In the Morada Nova breed, unsaturated fatty acid content was higher than of UB animals. The data obtained were compared with those published in other counties, verifying that ovine from cold climate regions present higher unsaturated fatty acid levels in the intramuscular lipid than those found in the present study with animals from northeastern Brazil. [Composição de ácidos graxos da gordura intramuscular de ovinos do nordeste brasileiro]. Resumo: O objetivo deste trabalho é analisar o tipo de ácidos graxos da carne ovina consumida no Nordeste do Brasil de duas raças diferentes, Morada Nova e animais sem raça definida (SRD). Utilizou-se a gordura intramuscular de ovinos criados numa fazenda em Quixadá-Ceará, separando-se os cortes: costilhar, lombo, paleta e perna. A extração lipídica deu-se pelo método de Folch. Os ácidos... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Ácidos graxos; Lipídeo; Múculo.
Thesagro:  Carne; Ovino.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPC16365 - 1ADDAP - PPv.12(2)
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1.Imagem marcado/desmarcadoBRITO, R. F. F. de; MARTELLETO, L. A. P.; MARTELLETO, M. S.; ARAÚJO, R. P.; LINO, W. S.; SILVA, E. H. da. Produção orgânica de abacaxi utilizando biofertilizantes aeróbicos. Cadernos de Ciência & Tecnologia, v. 37, n. 3, e26744, 2020. Título em inglês: Organic pineapple production using aerobic biofertilizers.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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2.Imagem marcado/desmarcadoBRITO, R. F. F. de; SANTOS, A. C. dos; ALMEIDA, R. E. M. de; ARAUJO, R. P.; SILVA, E. H.; SOUSA, L. F.; SANTOS, J. G. D.; ANDRÉ, T. B.; GOMES FILHO, P. H.; LINO, W. S. Geometric arrangement of corn+palisade grass in crop-livestock integration system. In: WORLD CONGRESS ON INTEGRATED CROP-LIVESTOCK-FORESTRY SYSTEMS, 2., 2021. Proceedings reference. Brasília, DF: Embrapa, 2021. p. 471-474. WCCLF 2021. Evento online.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura.
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